Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Iđirot (Acorus calamus)


IĐIROT
Acorus calamus

Drugi nazivi: baban, inđirot, igirot, kalamuš, mirisava trska, mirisni korijen.


Iđirot je trajna biljka, iz porodice zeljarica. Ima jako razgranat podanak, koji je na donjioj strani obrastao korijenjem. Stabljika je pri dnu crvenkasta i deblja, te lagano prelazi u list sabljastog oblika. Stabljika je nositelj cvjetnog klipa, koji u našim uslovima ne može ostvariti sjemenje, zato ga je moguće razmnožavati samo podankom.Cvjetni klip  je žučkasto zelene boje. Vrijeme cvjetanja je od juna do jula. Cijela biljka ugodno miriše, posebno korijen kad je suh ili ako ga sušimo jako sporo pa fermentira. Ukus biljke je gorak, te po svom obliku sličan je barskoj perunici.


Raste uz rijeke i  stajaće vode.

Za lijek se upotrijebljava korijen koji se prikuplja u proljeće i jesen, posle cvjetanja, nakon što je lišće počelo venuti. Korijen se ne smije guliti jer  hlapi.



Iđirot pripremljen kao čaj izvrstan je lijek protiv groznice, za jačanje želuca i živaca. Koristi se  kao lijek protiv nadimanja, slabe probave, sluzavosti bubrega, uloga (gihta), lupanja srca, raznih nahlada, kašlja, upaljenih sluznica, omaglice, podrigivanja, žutice, čireva i kostobolje.
U smjesama s drugim ljekovitim biljem jača i popravlja krv, odstranjuje loše materije iz tijela i liječi vodenu bolest.
Oblozi pripremljeni s prahom od iđirota i jakom rakijom lozovačom koriste se kod liječenja raznih čireva, uloga (gihta) i kostobolje.
Iđirot se u zavisnosti od oboljenja upotrebljava u obliku  čaja,  tinktura ili ekstrakta.








1 komentar: