Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Bijeli luk,Češnjak (Allium sativum)


BIJELI LUK ,ČEŠNJAK
Allium sativum


Bijeli luk smanjuje masti u krvi, spriječava suženje krvnih sudova (arteriosklerozu), snižava krvni pritisak.
Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja,tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL-loš holesterol, smanjuje sljepljivanje krvnih ćelija i spriječava nastanak tromba,
 Utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Bijeli luk spriječava prehladu i koristi se u njenom liječenju, a njegova efikasnost kod prehlade je i naučno potvrđena.

Kako djeluje bijeli luk?

Bijeli luk povećava odbrambene sposobnosti organizma i pomaže organizmu da se izbori sa raznim izazivačima bolesti. Neka laborijska istraživanja sugerišu da bijeli luk ima i antikancerogeno djejstvo. Pokazuje i antiparazitarno djejstvo, ako se primenjuje u velikim količinama. Svjež bijeli luk sadrži alicin, koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djejstvo, tj. djeluje protiv bakterija virusa i gljivica. Bijeli luk je najpoznatiji po svom antibakterijskom (uništava bakterije) antihiperlipidemijskom
(smanjuje nivo masti u krvi) i antitrombocitnom (spriječava nastanak tromba) djejstvu. Svjež bijeli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv sojeva E.coli, meticilin rezistentnog Staph aureus, Salmonella enteritidis i Candida albicans u laboratorijskim uslovima.

Postoji nekoliko važnih sastojaka bijelog luka koji su identifikovani kao aktivne supstance, i vjerovatno i neki drugi koji još nisu identifikovani. Neoštećena glavica bijelog luka sadrži komponentu aliin, koji je bez mirisa. Kada se česna bijelog luka rasječe, aliin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin, nestabilna, mirisna komponenta. Svjež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam. Ekstrakt bijelog luka se sastoji i od drugih sumpornih jedinjenja, koja su rastvorljiva u vodi, kao što je S-alil cistein. Ova jedinjenja se bolje usvajaju u organizam, a smatraju se odgovornima za smanjenje masti u krvi i spriječavanje nastanka tromba. Brojna klinička istraživanja potvrđuju efikasnost ekstrakta bijelog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Kako se uzima bijeli luk?

Koristi se kao svjež luk, 2-4 grama dnevno, ili kao ekstrakt 600-1200mg u podijeljenim dozama. Preparati bijelog luka su obično standardizovani na alicin. Postoje i preparati bez mirisa. Količina aktivnih supstanci zavisi od toga da li se koristi svjež bijeli luk ili ekstrakt (kapi, kapsule...), kako i gdje je bijeli luk uzgajan, kako je pravljen ekstrakt....

U kojim slučajevima se ne smije koristiti bijeli luk?

Osobe koje imaju povećanu sklonost krvarenju ne treba da uzimaju velike količine bijelog luka. Za svaki slučaj ne konzumirajte bijeli luk par dana prije hirurških intervencija.

Koja neželjena djejstva mogu da se jave pri primjeni bijelog luka?

U literaturi su opisani slučajevi pojave alergije na bijeli luk, stomačnih iritacija, žgaravice, muke... Miris koji karakteriše bijeli luk zadržava se dugo posle konzumiranja luka a odaje se dahom i preko kože.

Sa kojim lijekovima istovremeno ne treba primjenjivati bijeli luk?

Kod istovremene upotrebe bijelog luka sa izoniazidom, nekim antiviroticima, oralnim kontraceptivima može doći smanjenja koncentracije ovih lekova u plazmi. Bijeli luk djeluje antikoagulantno, pa kod istovremene primene sa velikim dozama antikoagulanasa može dovesti do krvarenja.

















Nema komentara:

Objavi komentar