Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Cvekla (Beta vulgaris)


CVEKLA,  CIKLA
Beta vulgaris

Drugi nazivi: crljena blitva, cveka, cikla, crvena repa.


Ova dvogodišnja biljka vretenastog korijena crvene boje i tamnozelenog lišća spada u red najkorisnijih i najljekovitijih povrtlarskih kultura.

Za lijek se upotrebljava podzemni dio biljke. Sabire se u jesen iskopavanjem iz vrta.Drži  se u umjereno toplim prostorijama. Ako se čuva na odgovarajući način, cvekla se može sačuvati do idućeg ljeta.
Pored izuzetnog bogatstva bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom...Značajno je i prisustvo vitamina B1, B2, C , kao i vitamina B12, izuzetno rijetkog u namirnicama biljnog porijekla a tako važnog za vegetarijance.
Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku od cvekle, a odlično utiče na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka djeluje i antikancerozno.
Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba, prisustvo joda
čini je dragocjenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke ljekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain, jer podstiču razmjenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol,održavaju krvne sudove, podstiču rad jetre.

Osnovno ljekovito djelovanje cvekle je u suzbijanju tumora i liječenju leukemije, zatim u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska osobito kod bolesnika s niskim krvnim pritiskom, povoljno utiče na živce i rad mozga.
















































Nema komentara:

Objavi komentar