Biljni recepti

nedjelja, 14. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE :Medvjeđi luk ,Srijemuš (Allium ursinum)



MEDVJEĐI LUK  ,SRIJEMUŠ
Allium ursinum

Drugi nazivi: divlji luk, divlji češnjak, sremuš, cremoš,srijemoš.

Cvate bijelim štitastim cvjetovima uzdignutim nad eliptičnim, duguljastim listovima intenzivno zelene boje. Protrlja li se bilo koji dio biljke među prstima osjeti se karakterističan miris na bijeli luk.
U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetru .Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zamijeni za otrovnu vrstu  kao npr. mrazovac ili đurđevak jer im je lišće nalik na lišće medvjeđeg luka ! Zato se oslonite na miris biljke jer druge biljke tako ne mirišu.

Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u aprilu i maju, te podzemne lukovice koje se sakupljaju u ljetnim i jesenjim mjesecima. Biljka koristi samo u svježem stanju i zato sušenje ne dolazi u obzir.

Ljekovite preparate valja praviti samo u sezoni, dok su dostupni mladi listovi i sočne lukovice.
Terapeutsko djelovanje ove biljke jednako je djelovanju bijelog luka, a u obje biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja što sadržavaju sumpor (alicin).

Povoljno djeluje u liječenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska i na niz želučanih i crijevnih tegoba  te bolesti jetre.
Djelotvoran je lijek protiv crijevnih parazita kod djece, a stimuliše i rad želuca i crijeva.
Uzimanje ekstrakta medvjeđeg luka pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti disajnih organa (bronhitis, astma i dr.).
Može se koristiti u obliku tinkture  koja se priprema brzo i jednostavno. Osim toga, u obliku tinkture ljekoviti sastojci su pristupačni tokom cijele godine.
Uspješno se primjenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zacjeljuju. Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća pa se tako omogućava iskašljavanje i lakše disanje. Medvjeđi luk ima i antibakterijsko delovanje.










































































Nema komentara:

Objavi komentar