Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Lavanda (Lavandula officinalis)


LAVANDA
Lavandula officinalis
 

Drugi nazivi: despik, lavanda, lavandl, levanda, mirisni despik ,lavandula.

Lavanda je polugrmovita biljka koja raste na suhim i toplim obroncima i izraste do 60 cm visine. Ona se i uzgaja kao ukrasno bilje u vrtovirna i parkovima. Pri dnu je granasta. Grane su četverouglaste i nadignute. Listovi su nalik ruzmarinu. Sivo-zelene su boje sa žlijezdama na naličju, unazad malo povijeni. Cvjetovi čine modre pršljenaste klasove. Lavandula ima jak aromatičan miris, ukus gorak i ljut.

Cvjeta u julu i avgustu, a za ljekovite potrebe beru se listovi i cvjetovi prije nego sto se otvore. Osušeni cvjetovi jakog su mirisa i malo gorkog ukusa.

Lavanda blagotvorno djeluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospješuje izlučivanje mokraće,menstruaciju, a povoljno djeluje i na porođaj.
Preporučuje se u liječenju bolesti živaca, protiv neuroznog lupanja srca, grčeva u crijevima, migrene, neurastenije, histerije i sklonosti napadima nesvjestice.
Lavandom se liječe i akne, masna koža, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, zapaljenje grla, infekcije usne duplje, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posjekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, dismenoreja, bol u uhu te neprijatan zadah.
Lavanda u vidu obloga odlično liječi opekotine i rane jer ima snažno antiseptičko djejstvo. Ulje lavande je idealna prva pomoć jer podstiče regeneraciju tkiva .
Cvijet lavande najčešće se koristi za pripremu čajeva, biljnih kapi, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija.
Mnoge od ovih bolesti lavanda uspješnije liječi u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama.
Poput drugog ljekovitog bilja i lavanda postiže bolje dejstvo kada se pomiješa sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom jer navedene biljke pojačavaju njezino delovanje..








Nema komentara:

Objavi komentar