Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE: Breza (Betula pendula)


BREZA
Betula pendula

Breza  je 10 do 25 metara visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i bijelom glatkom korom, koja se može ljuštiti na listiće tanke poput papira. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trouglasti, zašiljeni i dvostruko pilasti. Cvjetne rese dugačke su tri do četiri cm, a razvijaju se zajedno s lišćem.

Postoje dvije vrste breza, bijela ili obična breza, i cvjetna ili sjeverna breza. U liječenju ljekovitim biljem obje imaju jednaku vrijednost i primjenu.

Za lijek se sakupljaju sok, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta, a lišće se bere za vrijeme cijele vegetacije. Kora se prikuplja u proljeće i jesen.
Breza je jedna od najboljih diuretskih biljaka, s jakim djelovanjem, pa utiče na eliminisanje otoka, viška vode u organizmu nastalog popuštanjem snage srca, oboljenja bubrega, a ujedno vrši i dezinfekciju mokraćnih puteva. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak, kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Sa čajem od listova pomažemo izlječenju bolesnih organa, odnosno spriječavamo oboljenje istih koji primarno stradaju od nakupljanja suvišne vode u organizmu. Čaj od brezovog lišća ne treba često piti, jer ima i drugog ljekovitog bilja sa sličnim djelovanjem u pogledu izlučivanja urina, ali se brezov čaj preporučuje za rastvaranje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje.

Brezovo lišće koristi se vrlo uspješno i za liječenje kožnih bolesti, lišajeva, uklanja bjelančevine u mokraći i čisti krv. Čaj od brezovog lišća i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma, te liječi groznicu, reumatske bolesti i vodenu bolest.

U proljeće, kad počnu cirkulisati sokovi, probuši se rupa u brezovom stablu. U nju se stavi tanka cjevčica pomoću koje dobijamo brezov sok. Poslije toga rupa se zatvori drvenim klinom. Iz jednog stabla se može dnevno nakupiti oko četiri do pet litara soka, a oko 170 litara u sezoni. Često bušenje istog stabla štetno djeluje na drvo, smanjujući mu otpornost prema gljivičnim zarazama. U soku se nalazi šećer, te ukoliko ga grijemo da provri, dobijamo brezovo vino.

Sok i vino su odličan lijek za liječenje arterioskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti.










Nema komentara:

Objavi komentar