Biljni recepti

subota, 13. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE : Sladić (Glycyrrhiza glabra)


SLADIĆ
Glycyrrhiza glabra
 

Drugi nazivi: slatki korijen, slatko drvce, slatko bilje, gospino bilje, gličirica .


Sladić je dugovječna, vrlo otporna zeljasta biljka sa izvanredno snažnim, razvijenim i žilavim, drvenastim korjenom . Iz rizoma koji je ispod same površine zemlje, svakog proljeća izbija po nekoliko stabljika dugih do 2 m. Divlja, a osobito uzgajana biljka u gustom sklopu obrazuje zbijen i teško prohodan čestar koji na prvi pogled liči na mladu bagremovu šumicu. Lišće je slično bagremovom ali je sitnije. Lišće je pod prstima grubo i vrlo ljepljivo. Cvjetovi su sitni ljubičaste boje. Plod je mala mahuna tamne boje, pljosnata, vrlo čvrsta i gruba pod prstima. Biljka cvjeta u julu i avgustu.

 Sladić raste na pjeskovitim obalama rijeka a gaji se i kao medicinska biljka.

Ljekovitost sladića potiče iz korjena i to od glicirizina.

Sladić se u obliku čajnih mješavina koristi u liječenju plućnih oboljenja. Upotrijebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u trbuhu.
Ulazi u sastav raznih lijekova organa za varenje i disanje.
Žuta boja slatkog korijena nije samo boja nego i lijek koji potiče od tzv. flavonskih jedinjenja koja djeluju protiv upala sluzokože i doprinose liječenju čira na želucu. Sladić se koristi za razne mješane čajeve od kvalitetnih ljekovitih biljaka za liječenje raznih bolesti.














1 komentar: