Biljni recepti

ponedjeljak, 15. listopada 2012.

LJEKOVITO BILJE:Krušina ,Krkavina (Rhamnus frangula)


KRUŠINA, KRKAVINA
Rhamnus frangula
 

Drugi nazivi: gašljika, krkavina, pasdrijenovina, pasja lijeska, pasjakovina, pasje grožde, psikovina, truslikovina, tršlika .


Krušina je drvolika biljka, visoka do 6 m. Kod nas je dosta ima po vlažnim šumama, pored rijeka i potoka. Cvjetovi su sitni, neugledni i bijelo-zelenkasti. Cvjeta u maju i junu. Plodovi su okrugli, oko 7 mm u priječniku, najprije zeleni, pa crveni i najzad crni. Kora je glatka i sjajna, crnkasta ili sivo-crna i karakteristično ukrašena mnogobrojnim vodoravnim svijetlim, bjeličastim lenticelama.

Krušina se množi najbrže i najjednostavnije vegetativnim putem: mladicama, mladim grančicama, slično zovi, vrbi i jablanu gdje zahtijeva uvijak vlažno tlo. Riječna ostrva su najbolja mjesta za razmnožavanje  krušine.

Kora krušine se skida s mladih stabala i debljih grana krajem zime i početkom proljeća prije nego što krušina .Odmah se suše  "trake"ili "vrpce" isječene od njene kore.

 Krušina ili krkavina se daje u obliku tečnog ili suhog ekstrakta ili dekokta (5 do 25 g na pola litra vode) kao pouzdan laksans, naročito protiv hroničnog zatvora.
Koristi se i u obliku čajeva za bol u predijelu srca usljed nagomilavanja vazduha u želucu ili crijevima, kolike u žučanoj kesici, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.

Nema komentara:

Objavi komentar