Biljni recepti

petak, 17. svibnja 2013.

Končara (Filipendula ulmaria)


Končara  Spiraea ulmaria L. (sin.Filipendula ulmaria)
biljni aspirin, končavka, suručica, končara brijestolisnaKončara je bujna,uspravna trajnica koja raste od 0,5 do oko 2  m visine.
Podanak joj je puzav,stabljike su odrvenjele,razgranjene u gornjem dijelu a listovi su neparno perasti sa najviše 5 pari listića (za razliku od Filipendula vulgaris),nazubljeni su,sa gornje strane tamnozeleni a odozdo bjelkasti.

Sredinom ljeta,od juna do septembra na visokim razgranatim stabljikama cvjeta metličastim,bijelim  cvjetovima.
Biljka je ugodnog  mirisa i arome a ukusa oporog i gorkog.
Često se nalazi u skupinama na vlažnim livadama,uz jarke ili na grmovitim mjestima te na riječnim ostrvima ili naplavinama uz tekućice.

U svim dijelovima a posebno u cvjetovima biljka sadrži slobodnu salicilnu kiselinu i različite spojeve salicilne kiseline,aktivne materije koje se između ostalog koriste kod spravljanja aspirina.
Farmakološki značajni aktivni sastojci su flavonoglikozidi,tanini i eterična ulja
s glavnim komponentama salicilaldehidom i metilesterom salicilne kiseline.

U ljekovite svrhe najčešće se koriste cvjetovi i nešto rjeđe listovi i podanak.

Končara se upotrijebljava u narodnoj medicini kod simptoma prehlade zbog antipiretskog i antimikrobnog djelovanja gdje vrlo uspješno djeluje na snižavanje povišene tjelesne temperature.
Koristi se i kao sredstvo koje potiče izlučivanje mokraće,kod reume i gihta.
Ipak najznačajnije korištenje končare u ljekovite svrhe je njena upotreba kod probavnih problema,žgaravice,pojačane želučane kiseline,čira i upale želuca a vrlo je efikasno sredstvo protiv proliva.
Često se kod probavnih problema,u raznim smjesama pored cvjetova koriste listovi i podanak.
U nekim smjesama končara je bitan sastojak za liječenja bolesti bubrega i mokraćnog mjehura.
Cvjetovi se mogu koristiti i u prehrambene svrhe za aromatiziranje slatkih jela ili sokova dajući im miris i aromu nalik bademu.


2 komentara:

  1. ****predivnoooo sakupljam končaru ,,i cvijet i mlade listove****čaj je neodoljiv*****opijajući miris ****toplog čaja ******nešto posebnoooo***dvije vrste končara ***obje imaju iste sastojke******

    OdgovoriIzbriši
  2. ****predivnoooo sakupljam končaru ,,i cvijet i mlade listove****čaj je neodoljiv*****opijajući miris ****toplog čaja ******nešto posebnoooo***dvije vrste končara ***obje imaju iste sastojke******

    OdgovoriIzbriši